Hoe kom je erachter of een baan echt goed bij je past?

Home/Blogs/Hoe kom je erachter of een baan echt goed bij je past?

Hoe kom je erachter of een baan echt goed bij je past?

Wat is de dynamiek van een baan?

Je hebt een vacature gevonden waar je enthousiast van wordt. Je stelt een goed CV op en wordt uitgenodigd voor een gesprek. Bingo! Maar hoe kom je erachter of de functie echt goed bij je past en niet alleen leuk klinkt op papier? Om dit uit te vinden, is het belangrijk een van de belangrijkste criteria te onderzoeken waarmee je de geschiktheid van een functie kunt beoordelen: de dynamiek van de baan. Oftewel: wat ga je de hele dag doen?


Bepaal jouw behoefte aan dynamiek.

De dynamiek in een baan kan variëren van de hele dag zittend op een stoel achter een bureau tot en met continu in beweging zijn; meeting in, meeting uit met een telefoon aan je oor. Welke dynamiek bij jou past, ligt aan je persoonlijkheid. Wanneer de dynamiek van de baan of het bedrijf niet past bij jouw persoonlijke behoefte is de kans groot dat de arbeidsovereenkomst vroeg of laat zal sneuvelen. Daarom is het als sollicitant van belang om je behoefte aan dynamiek te kennen en erachter te komen in hoeverre jouw potentiële nieuwe baan daarin tegemoet komt.


Stel de juiste vragen.

De enige manier om er tijdens een sollicitatiegesprek achter te komen hoe de dynamiek in de betreffende functie is georganiseerd, is door vragen te stellen. Vraag naar de feiten: hoe ziet jouw takenpakket eruit en hoe worden deze taken uitgevoerd? Werk je de hele week achter een bureau op een afdeling of voer je je werkzaamheden op wisselende locaties uit? Door het stellen van deze vragen – en wellicht door andere werknemers te spreken – ben je in staat een globaal beeld van de functie te vormen.


Match jouw behoefte met de dynamiek van de baan en het bedrijf.

Natuurlijk haal je uit een sollicitatiegesprek maar een beperkte hoeveelheid informatie. De sfeer in een bedrijf proef je pas echt goed wanneer je dagelijks aanwezig bent. Maar een analyse van jouw behoefte aan dynamiek hoef je niet uit te werken tot 5 cijfers achter de komma. Een globaal beeld is voldoende om grote missers te voorkomen. Wil je tot in detail weten hoe een werkdag bij jouw potentiële nieuwe werkgever eruitziet? Misschien kun je wel een middag meelopen om alvast wat sfeer te proeven.


Wil je weten welke dynamiek bij jou past? Je kunt hier een workshop over dit onderwerp bezoeken. Of hier een adviesgesprek aanvragen.